Otthon, család, szépség, egészség, boldogság

Hogy az együtt élő emberekből család, a négy falból pedig otthon válljon

Friss topikok

  • Anna Smith: Én a padlót jobban kedvelem, faltól falig szőnyegem nincsen, mert ha elszaporodnak a mikrobák, akk... (2013.03.23. 19:36) Szőnyegtisztítás
  • Anna Smith: Igen, az idő nagy úr..soha sincsen elegendő mennyiség belőle www.szonyegtisztitas.hu (2013.03.23. 19:35) Tapasztalatok a szőnyegtisztításról
  • Moncsi79: @vfruzsi: Ez nagyon jó, csak sajnos nekem nincs kamrám, így csak a konyhába tudnám tenni. Ott meg ... (2011.12.24. 08:36) Szelektív hulladákgyűjtés
  • Csányi Andi: Szia Moncsi! 1, lista a kedvenc ételeinkről. én nem szakácskönyvből gyűjtöttem, hanem azt írtam ... (2011.03.17. 23:44) Háztartáskönyv 2.
  • Eszti87: Szia! Jó ötlet, hogy így körbekérdezted az ismerőseidet a mosógép témáról. Nálunk a Mielére esküs... (2011.02.09. 13:41) Milyen mosógépet vegyek?

Megtakarítási tippek, ötletek

2011.03.17. 19:34 Moncsi79

A háztartáskönyv témakörét picit félretéve, lássunk néhány egyszerű, spórolós ötletet. Azt hiszem, soha nem volt ez még olyan aktuális téma, mint most.

1. Készítsünk költségvetést. Vegyük sorra bevételeinket, kiadásainkat. Legyen havi tervünk, és kövessük heti szinten annak alakulását. 

2. Mindenképpen kezdjünk megtakarítani is. Ha csak napi 500 Ft-ot teszünk félre, az egy hónapban 12 000 Ft. Elméletileg 6 havi tartalékkal kellene rendelkeznünk. Ehez a megtakarításhoz csak vészhelyzet esetén lehet hozzányúlni. Érdemes külön számlát nyitni erre, és semmiképpen sem igényelni kártyát hozzá. Minél nehezebb legyen a hozzáférés. Akár úgy is, hogy csak házastársunkkal együtt vehetünk fel róla a bankfiókban pénzt.

3. Ha már vannak hiteleink, gondoljuk át őket. A személyi kölcsönöket, diákhitelt, autóhitelt ütemezzük át - akár jelzáloghitellé. Ennek kisebb a kamata, és hosszabb a futamidő. Az így felszabaduló pénzt szigorúan a megtakarításaink növelésére fordítsuk.

4. Tankolás előtt tájékozódjunk, hol olcsóbb a benzin.

5. Nézzük át a telefon előfizetést. A "vezetékes" telefon előfizetés esetleg felesleges, ha van mobilunk is. Ha mégis megtartjuk, válasszuk a legkedvezőbb - ha lehet 0 Ft-os - előfizetési díjat. Igyekezzünk egy szolgáltatóhoz vinni a TV, internet, telefon előfizetést, így további kedvezményekhez juthatunk.

6. Mi a helyzet a mobillal? Megéri az előfizetés, vagy érdemesebb kártyásra váltani. Vagy éppen fordítva - lehet hogy előfizetéses mobillal redukálhatjuk a költségeinket.

7. Bevásárlólista írása, fegyelmezett vásárlás. Egy jegyzettömb a konyhába, menütervezés. Érdemes egy hónapot végigcsinálni úgy, hogy se jobbra, se balra nem nézel a boltban, és csak a listán lévő dolgokat megvenni. Összehasonlítva minimum 30%-al kevesebbet fogunk élelmiszerre a boltokban hagyni.

8. Saját márkás termékek használata. Érdemes kipróbálni, kikisérletezni, hogy melyek felelnek meg az igényeinknek. Én sok DM-es, Lidl-s terméket használok, és nagyon jó minőségűnek találom őket. Rendszeresen olvasom a német Stiftung Warentest-et, valamint a magyar Teszt Plusz magazint. Itt szinte mindig jó eredménnyel végeznek ezek a termékek.

9. Add el a felesleges dolgaidat. Van több olyan oldal, ahol eladhatod feleslegessé vált dolgaidat. Nem foglalják a helyet, és még egy kis plusz bevételt is hoznak. Legyen szó egy már nem használt turmixgépről, akár a gyerek kinőtt ruháiról. Annál még 100 Ft is jobb, mint hogy csak a helyet foglalja a garázsban vagy a szekrényben.

10. Csináld magad! Nem kell festő a konyhához, hanem bátran neki kell állni. Természetesen a nagyobb szakmunkákat mindenképpen szakemberrel végeztessük, de egy szoba laminált parkettázását, vagy tisztasági festését mi is elvégezhetjük.

 

Elsőre ennyi...Folyt. köv.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása