Mit? Hogyan?
Lassan, azt hiszem, maximálisan körbejártam a vasalás témakörét. Utolsó pár gondolat...
Vasalás előtt a ruhákat permetezzük be, és göngyöljük fel, hogy jól átnedvesedjen. Erre én egy virágpermetezőt használok.
Új ruha vasalásánál, irányadó a cimke. A legtöbb anyagot lehet vasalni, csak a megfelelő hőfokot kell választani.
A zsebkendőket, terítőket, egyéb szabályos alakú darabokat, érdemes széltében, hosszában meghúzogatni, hogy a formájuk megmaradjon. A nagyobb darabokat (pl. ágynemű, lepedő) kettőbe hajtva lehet vasalni kényelmesen, azonban szükség lehet, mindkét oldal átvasalására.
A selyem holmikat nedvesen kell vasalni, az anyag visszáján.
Ingek, blúzok vasalási sorrendje: válla, gallér, ujjak, gomblyukas-, gombolós oldal, eleje, jobb eleje, háta, bal eleje. Én ha lehet, fogason szárítom őket, így kevesebb a gyűrődés.
A nem vasalható ruhák kisimítása:
Szükségünk lesz a forró vasalóra, és egy tiszta, nem bolyhozó kendőre. (Pl: textilpelenka) A ruhát a vasalódeszkára fektetjük, majd rá a benedvesített kendőt. A vasalót rányomjuk, majd felemeljük.
A kivasalt ruhákat hagyjuk legalább egy órát hülni, mielőtt a szekrénybe rakjuk.
Néhány szó a vasalódeszkáról:
Legyen állítható, könnyű, és könnyen kezelhető. Legyen minél nagyobb felületű, hogy minél nagyobb ruharész férjen rá. Ha lehet, érdemes beruházni, egy olyan huzatba, amely vasaláskönnyítő. Hasznos az ujjvasalaó és a kábeltartó is. Az előbbi külön is kapható, és szinte valamennyi deszkával kompatibilis.
A vasaló talpát és külsejét mosószeres-vizes szivaccsal tarthatjuk tisztán.