Otthon, család, szépség, egészség, boldogság

Hogy az együtt élő emberekből család, a négy falból pedig otthon válljon

Friss topikok

  • Anna Smith: Én a padlót jobban kedvelem, faltól falig szőnyegem nincsen, mert ha elszaporodnak a mikrobák, akk... (2013.03.23. 19:36) Szőnyegtisztítás
  • Anna Smith: Igen, az idő nagy úr..soha sincsen elegendő mennyiség belőle www.szonyegtisztitas.hu (2013.03.23. 19:35) Tapasztalatok a szőnyegtisztításról
  • Moncsi79: @vfruzsi: Ez nagyon jó, csak sajnos nekem nincs kamrám, így csak a konyhába tudnám tenni. Ott meg ... (2011.12.24. 08:36) Szelektív hulladákgyűjtés
  • Csányi Andi: Szia Moncsi! 1, lista a kedvenc ételeinkről. én nem szakácskönyvből gyűjtöttem, hanem azt írtam ... (2011.03.17. 23:44) Háztartáskönyv 2.
  • Eszti87: Szia! Jó ötlet, hogy így körbekérdezted az ismerőseidet a mosógép témáról. Nálunk a Mielére esküs... (2011.02.09. 13:41) Milyen mosógépet vegyek?

Mindent a vasalásról... Milyen vasalót vegyek?

2010.12.30. 21:02 Moncsi79

A kínálat őrületes, az árak igen széles skálán mozognak. Nehéz a döntés. Nézzük a kérdéseket, amelyeket mindenképpen fel kell tenned magadnak, mielőtt válaszolsz.

1. Mennyi pénzed van rá?

Az árak 990 Ft-tól 450 000 Ft-ig terjednek. Ezen kívül használtan (pl. a Vaterán) már 1 Ft-ért is kaphatunk.

2. Milyen gyakran vasalsz?

Hetente 1-2 darabot kell csak vasalnod, vagy 1-2 kosárnyit. Esetleg fizetővendég szolgáltatás keretében több garnitúra ágyneműt naponta.

3. Mit takar az ár?

a. 100 000 Ft fölött vasalóállomásokat találsz. Nem kell mozgatnod a vasalót, csak át kell engedned rajta a ruhát. Azt hiszem, ez még egy nagyobb családnál is felesleges befektetés. Ipari szinten használatosak.

b. 35 000 Ft-tól gőzállomások. Ezek nagy mennyiségű forró gőzt bocsájtanak ki, így könnyebb velük a vasalás.

c. 35 000 Ft alatt hagyományos vasalók.

4. Mit nyújthat egy vasaló?

 a. Gőzkibocsájtás - egy gőzállomás 120g/perc gőzt tud folyamatosan kibocsájtani, egy hagyományos vasaló 30/g/perc és 90 g/perc közötti értékekkel bír. Érdemes a minél nagyobbat választani, mert annál könnyebben tünteti el a gyűrődéseket.

b. Vasalótalp - rozsadamentes acél, teflon, stb. A gyártók különféle talpakat fejlesztenek, amelyeket különféle fantázianéven árusítanak. Azt hiszem elmondhatjuk, hogy ma már minden vasalótalpat ellátnak valamilyen tapadásmentes bevonattal. Nem gondolom, hogy ennek döntő szempontnak kell lennie.

c. Vezeték - megléte, vagy hiánya, valamint a hossza. Azaz van vezeték nélküli vasaló is. Ez nagyon kényelmes, mert nem tekeredik össze a zsinór, és nem kell állandóan azért megszakítani a munkát, hogy kitekerjük azt. Ha maradunk a vezetékesnél, akkor legyen minél hosszabb. A kínálat 2 méternél kezdődik.

d. Vízkapacitás - azaz milyen gyakran kell újratölteni a víztartályt. Ez szintén egyedi igényektől függ, mert ha lehet, ne maradjon benne víz. Persze a nagyba lehet kevesebbet tölteni. Általában 300 ml-esek. Fontos lehet, hogy milyen könnyű törlteni, mert senki sem szeret a kancsóval a vasaló felett egyensúlyozni, majd feltörölgetni a melléfolyt vizet. Vannak olyan készülékek, amelyek vízszintjelzővel is rendelkeznek.

e.  Függőleges gőzölés - ez például egy kabát felfrissítésénél lehet fontos. Szintén egyedi igény lehet. Én ezt egyáltalán nem használom, tehát nem kizáró tényező ennek hiánya a vásárlásnál.

f. Vízkőmentesítő - mivel vízzel használjuk, ezért kövesedik. Vannak készülékek, amelyek automata vízkőmentesítő funkcióval is rendelkeznek. Ha ez nincs, akkor vagy desztillált vizet kell használni, vagy háztartási gépekhez való vízkőoldóval kell kezelni időnként ( a használat gyakoriságától függően kb. 2 havonta ) a készüléket.

g. Súly, markolat, egyéb kényelmi funkciók - ezek szintén egyedi igények. Jó, ha a boltban megfogjuk, megnézegetjük, megforgatjuk őket. Van aki a nehezebbet, van aki a könnyebbet szereti. Ha interneten akarjuk megvásárolni, akkor is érdemes elmenni egy műszaki áruházba, és ott megfogdosni a kiválasztottat, majd utána leadni a rendelést.

h. Márka - no name vagy márka. Persze ez szintén pénztárcafüggő, de általánosságban itt is elmondhatjuk, hogy a márkásabb termékek jobb minőségűek. Persze vannak kivételek, beválhat egy nem márkás termék is, illetve csalódhatunk egy jó nevű gyártóban is. A márka előnye, hogy jobban szervízelhető, valamint garanciális jogainkat is jobban tudjuk érvényesíteni. Az alkatrészutánpótlás is biztosított.

Nos, ha ezeket a szempontokat mérlegeltük, talán valamivel könnyebben tudunk választani az óriási kínálatból. Neked melyik vasaló vált be?

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása