Otthon, család, szépség, egészség, boldogság

Hogy az együtt élő emberekből család, a négy falból pedig otthon válljon

Friss topikok

  • Anna Smith: Én a padlót jobban kedvelem, faltól falig szőnyegem nincsen, mert ha elszaporodnak a mikrobák, akk... (2013.03.23. 19:36) Szőnyegtisztítás
  • Anna Smith: Igen, az idő nagy úr..soha sincsen elegendő mennyiség belőle www.szonyegtisztitas.hu (2013.03.23. 19:35) Tapasztalatok a szőnyegtisztításról
  • Moncsi79: @vfruzsi: Ez nagyon jó, csak sajnos nekem nincs kamrám, így csak a konyhába tudnám tenni. Ott meg ... (2011.12.24. 08:36) Szelektív hulladákgyűjtés
  • Csányi Andi: Szia Moncsi! 1, lista a kedvenc ételeinkről. én nem szakácskönyvből gyűjtöttem, hanem azt írtam ... (2011.03.17. 23:44) Háztartáskönyv 2.
  • Eszti87: Szia! Jó ötlet, hogy így körbekérdezted az ismerőseidet a mosógép témáról. Nálunk a Mielére esküs... (2011.02.09. 13:41) Milyen mosógépet vegyek?

A zöldfélék frissességének felismerése

2010.01.07. 07:22 Moncsi79

Mint írtam, egyre többet járok piacra. Persze máshol is veszek zöldséget, de mindig félek, hogy nem a legjobb árut veszem. Utánanéztem, honnan lehet felismerni, hogy egy zöldség friss vagy sem.

1. Újhagyma: Fehér vége legyen kopasz. Ha barna, durva szálak állnak ki belőle, az azt jelzi, hogy rothadásnak indult öreghagyma közepét fejtették ki.

2. Uborka: a túlságosan testes, vastag uborka magja kemény, a húsa viszont kásás. Érdemesebb a karcsúbbakkal barátkozni, ügyelve, hogy a végük sárgás ne legyen, mert a sárgás felület keserű. Ne legyen töppedt a héja.

3. Sampinyon gomba: A fejnek kívül bársonyos fehérnek, nyaka körül zártnak kell lennie. Ha kalapjának széle kunkorodós, szára barna, akkor az áru állott.

4. Zöldbab: Hajlításnál elpattan, kettétörik. Az állott bab enged a hajlításnak.

5. Karalábé: A friss karalábé héja fényes, könnyen lehet a körmöt belenyomni. Ha a köröm nem megy bele, a szárakkal ellentétes oldalon rovátkás, akkor túl sokáig volt a földben, megfásodott, megpudvásodott.

6. "Öreg" vöröshagyma: Vörhenyes külső hártyájának lepergőnek kell lennie. A jó áru száraz, fénytelen. Ha nincs száraz hártyája, ráadásul nyálkás tapintású, akkor a rétegek között már rohad.

7. Tölteni való tök: Zsenge, ha megkaparjuk, és alatta zöldes a húsa. Ha sárgás, nehezebben puhul.

8. Gyalult tök: A zsenge, frissen gyalult áru zöldes árnyalatú, és a szálak nedves fényűek. A sárgás szálú gyalult tökkel megeshet, hogy kásásra fő. Ha nagyon fénylik, akkor sem szabad megvenni, mert megnyákosodott.

9. Karfiol: A jej fehér, hézagtalan. Ha elszürkült, sárgás, barnás, akkor már kesernyés az íze.

10. Padlizsán: Héja egyenletesen sötétlila. Minél sötétebb, annál ízletesebb. Teste fényes, feszes. Ha világos foltjai vannak, akkor éretlen és kesernyés.

 

3 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

almafoto · http://almafoto.freeblog.hu 2010.01.07. 10:07:16

Boldog Új Évet!

Örülök, hogy újra aktívan blogolsz, kezdtem azt hinni, hogy már nem kerül be ide több megjegyzés :)

Kitettelek a blogomba, mert szeretném, ha másokhoz is eljutnának az okosságaid! :)

Szép napot!
almafoto.freeblog.hu

Moncsi79 2010.01.07. 15:03:12

Köszönöm szépen! Igyekszem időt találni a rendszeres posztoláshoz!
süti beállítások módosítása