Otthon, család, szépség, egészség, boldogság

Hogy az együtt élő emberekből család, a négy falból pedig otthon válljon

Friss topikok

  • Anna Smith: Én a padlót jobban kedvelem, faltól falig szőnyegem nincsen, mert ha elszaporodnak a mikrobák, akk... (2013.03.23. 19:36) Szőnyegtisztítás
  • Anna Smith: Igen, az idő nagy úr..soha sincsen elegendő mennyiség belőle www.szonyegtisztitas.hu (2013.03.23. 19:35) Tapasztalatok a szőnyegtisztításról
  • Moncsi79: @vfruzsi: Ez nagyon jó, csak sajnos nekem nincs kamrám, így csak a konyhába tudnám tenni. Ott meg ... (2011.12.24. 08:36) Szelektív hulladákgyűjtés
  • Csányi Andi: Szia Moncsi! 1, lista a kedvenc ételeinkről. én nem szakácskönyvből gyűjtöttem, hanem azt írtam ... (2011.03.17. 23:44) Háztartáskönyv 2.
  • Eszti87: Szia! Jó ötlet, hogy így körbekérdezted az ismerőseidet a mosógép témáról. Nálunk a Mielére esküs... (2011.02.09. 13:41) Milyen mosógépet vegyek?

Éves teendőink - itt az ősz!

2009.09.21. 07:04 Moncsi79

Kezdeném azzal, hogy a nagyfiamat bevontam a házimunkába, eddig úgy tűnik sikerrel. Az ő feladata lett a szemetesek napi kiürítése, illetve a cipők rendbetétele az előszobában. Aranyos, ahogy figyelmeztetem, hogy még nincs kész a házimunkával, azonnal ugrik, és csinálja! :)

Itt az ősz, ezzel itt van az őszi házi, illetve ház körüli munkálatok ideje.

Talán nem árt egy alapos "pénzezéssel" kezdeni, hogy lássuk, hogyan is állunk. Van-e költenivalónk, vagy nincs.

Nézzük először az általános teendőket - a házban, és a ház körül.

1. Fűtés ellenőrzése. Bármelyik pillanatban jöhet az az idő, amikor el kell indítsuk a fűtési szezont. Mindegy mivel tüzelünk, a kályhát, kazánt be kell üzemelni. Ehez a szerelőt ki kell hívni, illetve pl. nálunk a rendszert fel kell tölteni vízzel. Ha valaki olyan szerencsés, hogy rendelkezik kandallóval vagy cserépkályhával, akkor itt az ideje a szükséges tüzelő beszerzésének. Ha év közben kimaradt a kéményseprői vizsgálat, akkor most kell sort keríteni rá.

2. Téli ruhatár ellenőrzése. Nyáriakat elrakni, télieket előszedni, kimosni. Ha tavasszal nem vittük a kabátokat tisztítóba, akkor most van itt az ideje. Ilyenkor célszerű ellenőrizni, hogy kell-e valamiből újat venni - felnőttnek, gyereknek egyaránt. Ezeket a kiadásokat bevezethetjük a pénzes-táblázatunkba.

3. Gondoskodjunk a virágainkról. Itt az ideje elrakni őket télre.

4. Ha nem folyamatosan takarítunk, akkor ráfér a lakásra egy őszi nagytakarítás. Az idő még elég jó hozzá. Koncentráljunk a gyakran használt helységekre, mint a konyha, nappali, előszoba. A konyhában már készülhetünk az ünnepekre azzal, hogy átnézzük, kiselejtezzük a tárolt élelmiszereket, illetve a használhatatlan edényeket. Természetesen ne feledkezzünk el a bevásárlólista írásáról!

5. Őszi dekoráció a lakásba.

6. Kerti bútorokat, napernyőket megtisztítani, elrakni.

7. Kerti gyerekjátékok rendezése, selejtezése.

8. Ellenőrizzük az ajtók, ablakok záródását. Még nem késő tenni valamit, ha nincsenek rendben.

9. Hamarosan elrakhatjuk a slagokat, téliesíthetjük az öntözőrendszert, elzárhatjuk a kertben a vizet, így előzve meg egy csőtörést.

10. Gondoskodjunk megfelelő lábtörlőről a bejárathoz.

11. Téliesítsük, gondoskodjunk a légkondícionáló berendezésünkről.

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

almafoto · http://almafoto.freeblog.hu 2009.09.21. 15:30:42

Tényleg klassz, hogy így rá tudtál venni a napi rendrakásra. Sokkal-sokkal kezelhetőbb így a lakás.
Még ugyan nagyon az elején tartok, sokszor van olyan nap, hogy inkább legyintek, hogy majd holnap megcsinálom ezt vagy azt, viszont másnap meg megszívom, aimért hozzácsapódik az előző napi munka.
Sajnos a kutya miatt, amíg lakásban lakunk, addig naponta fel kellene porszívóznom és mosnom, de erre inkább csak 2-3 naponta kerül sor és a porszívózást csinálom meg naponta...

Remélem, hamarosan eljön az az idő, amikor meg kell kérjelek téged, hogy állíts össze egy költözködési stratégiát is :D
süti beállítások módosítása