Bár csak holnap kell a hűtőszekrénnyel foglalkozni, ma erről írok pár gondolatot. Nekünk egy átlagos hűtőnk van, felül hűtő, alul fagyasztó. Nem túl nagy, négyünknek pont elég. Persze nagy vágyam a 2 ajtós faltól-falig csoda, de arra azt hiszem még várnom kell.
Tehát...
Nyári nagy melegben, túlzsúfoltság esetén érdemes kicsit feljebb-lejebb (mindig vita tárgya merre - úgy, hogy hidegebb legyen) tekerni a hőfokszabályzót.
A készülék ajtaját minél kevesebbszer nyissuk ki, és minél rövidebb ideig.
Csak megtisztított, megmosott alapanyagokat tegyünk bele. A tojás héját meg kell mosni. Mindent takarjunk le, vagy tegyünk dobozba. A szögletes doboz praktikusabb, mert kevesebb helyet foglal.
Fagyasztani csak friss, kifogástalan ételt lehet, újrafagyasztani tilos. Üvegedényt nem használhatunk. A műanyag edénynél érdemes odafigyelni, hogy bírja az alacsony hőmérsékletet. Nekem fagytak már szét műanyag edényeim. Friss tapasztalat: Mielőtt a csomagot a fagyasztóba tennénk, töröljük szárazra, mert összefagy. Nekem most 2X fél kiló csirkemell csak csákánnyal szedhető szét. Érdemes mindent felcimkézni. Az anyósom külön füzetben is vezeti a fagyasztó tartalmát, így mindig látja, hogy mi van a fagyasztóban és mióta - az ajtó kinyitása nélkül.
Áramszünet esetén ne nyissuk ki a fagyasztó ajtaját, így 12-14 órát kibír olvadás nélkül.
Szerencsére a leolvasztás a mai gépeknél automatikus. Az enyémnél sajnos a fagyasztót évente egyszer kell. 5 mm-es jégnél mindenképpen. Ezt igyekszem télre időzíteni, és előtte "kienni" a fagyasztót. A jégréteget kaparni nem szabad! Ki kell húzni a készüléket, és megvárni, amíg leolvad. Apukám szerint, érdemes időnként egy ecsettel hátul is leporolni a készüléket. Na ezt én még soha sem csináltam...
A belső tér tisztításához használható speciális hűtőtisztító szer, de a langyos szódabikarbónás víz is tökéletes.